Belgen hebben het hart op de juiste plaats: 1 op 3 brengt een verloren teddybeer terug bij een kind (onderzoek).

Volgens een recent, sociaal experiment in verschillende Belgische steden zou één derde van de Belgen (33%) het initiatief nemen om een verloren teddybeer terug te bezorgen aan een kind. Deze zomer werden 110 teddyberen opzettelijk verloren gelegd in 11 grote Belgische steden; telkens op een andere locatie, zoals in een café, in een station of op een bankje in het park. Alle beren hadden een label met een kindernaam én een telefoonnummer. Op die manier kon worden onderzocht in welke steden, op welke plaatsen en door wie de meeste verloren knuffels zouden worden teruggebracht naar de kinderen/eigenaars.  

In België bleken de inwoners van middelgrote steden zoals Leuven en Waver het meest behulpzaam te zijn: 60% van de teddyberen die in deze twee steden waren verloren gelegd, werden ook teruggebracht. Hasselt staat met 50% teruggebrachte beren op de tweede plek. Antwerpen komt op een derde plaats, met 40% van de bewoners die op zoek waren naar de rechtmatige eigenaars van de knuffels. De stad waar het minst vaak een verloren teddybeer werd teruggebracht was grootstad Brussel (slechts 10%). Een gelijkaardig resultaat was er in de hoofdstad van ons buurland waar dezelfde studie werd uitgevoerd: van alle Nederlandse steden werden ook in Amsterdam de verloren knuffels het minst vaak teruggebracht (10%). Op de voorlaatste plek staan de steden Bergen, Luik, Gent, Oostende en Namen (20%). ​ 

Uit het onderzoek in opdracht van www.MyNametags.be, de grootste fabrikant van naamlabels in België, bleek dat liefst 56% van de gevonden beren al binnen de 24 uur na het verlies werden teruggebracht. Voorwerpen die langer dan vier dagen zoek waren, hadden minder dan 12% kans om teruggevonden te worden. ​ 

Eveneens bleek uit dit onderzoek dat vrouwen het vaakst initiatief namen om een verloren knuffeltje terug te bezorgen. Maar liefst 67% van de initiatiefnemers waren vrouwen, tegenover slechts 33% mannen. De verloren beren in het experiment werden het vaakst teruggebracht door mensen tussen 31 en 40 jaar (bijna 43% van de beren werden teruggebracht door eerlijke vinders uit deze leeftijdsgroep). En mensen tussen de 21 en 30 jaar brachten als sterke tweede groep ook 29% van de gevonden beren terug. 

Uit het onderzoek bleek verder dat teddyberen die in kledingwinkels verloren zijn de meeste kans hebben om met hun eigenaar herenigd te worden: 50% van de teruggebrachte knuffels werd immers in een kledingwinkel gevonden. Treinstations staan hier op de tweede plek van locaties (met 40%), op de voet gevolgd door speeltuinen en restaurants (30%). In kerken (10%), supermarkten en ondergrondse parkeergarages (20%) is de kans het kleinst dat gevonden voorwerpen worden teruggebracht. 

Lars Andersen, algemeen directeur van My Nametags, dat deze onderzoeksopdracht gaf, duidt: "We waren aangenaam verrast door het relatief grote aantal teddyberen dat naar ons werd teruggestuurd. Het onderzoek toont echt aan hoe welwillend en kindvriendelijk Belgen kunnen zijn. Veel van de mensen die contact namen om de verloren beren terug te brengen, zeiden dat ze dat deden omdat ze al eens in een gelijkaardige situatie hadden gezeten en een waardevol voorwerp waren kwijtgeraakt. Gelukkig hadden de teddyberen onze naamlabels, zodat het gemakkelijker was om hun eigenaar terug te vinden.” 
Hij voegt hieraan toe: "Kinderen verliezen gemiddeld 9 voorwerpen per jaar, dat komt neer op 18 miljoen verloren voorwerpen per jaar in België alleen. Hoewel er vaak niets aan te doen is dat spullen verloren geraken, toont dit experiment wel aan dat je 67% meer kans hebt dat een vriendelijke vinder jouw verloren voorwerp teruggeeft, als je het van een naamlabel voorziet. We bedanken alle barmhartige Samaritanen die hebben deelgenomen aan het onderzoek en moedigen iedereen die een verloren voorwerp vindt met een label erop aan om te proberen de eigenaar te vinden. Je weet nooit hoe belangrijk dat voorwerp voor hen kan zijn". 

Steden waar de meeste teddyberen zijn teruggebracht 

  1. Leuven en Waver (60%) 
  2. Hasselt (50%) 
  3. Antwerpen (40%) 

Steden waar de minste teddyberen zijn teruggebracht 

  1. Brussel (10%) 
  2. Gent, Oostende, Aarlen, Luik, Namen (20%) 
  3. Bergen (30%) ​ 

 

Bron: Het onderzoek werd uitgevoerd door youEngine in opdracht van My Nametags in 11 Belgische steden tussen mei en juni 2023. De teddyberen werden achterlaten in Oostende, Gent, Antwerpen, Leuven, Hasselt, Brussel, Waver, Luik, Aarlen, Bergen en Namen. 

Marijke Hendricx

Account Executive

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over My Nametags

My Nametags is één van de grootste producenten in België van eenvoudig aan te brengen naamlabels in de vorm van stickers en strijklabelsDe naamlabels hebben duizenden toepassingen, van het labelen van kledij en briefpapier tot stof en schoenen. Oorspronkelijk opgericht in 2004 door Lars B. Andersen, uit de behoefte om de bezittingen van zijn eigen kinderen te labelen, was zijn ambitieuze oplossing om een bedrijf op te richten dat de beste naamlabels ter wereld kon produceren.  

My Nametags biedt nu een 10-jarige wasgarantie, die ongeëvenaard is in de naamlabelindustrie. De labels zijn onafhankelijk getest om de beste labels in België te zijn. In de loop der jaren heeft het bedrijf gewerkt aan het creëren en behouden van de zeer gerespecteerde reputatie voor kwaliteit en service die het vandaag de dag heeft, met een klanttevredenheidsbeoordeling van 99 procent, die ongeëvenaard is onder labelbedrijven. My Nametags is het enige labelbedrijf in België dat antibacteriële naamlabels levert. 

Contact

Box 57, 3de verdieping Waterloo Office Park Building M, Richelledreef 161 1410 WATERLOO BELGIË

[email protected]

www.mynametags.be